sunnuntai 28. toukokuuta 2017

Skenaario lapsen kasvattamisesta


Liiketaloudenopinnoissani olen oppinut, että asioille on hyvä tehdä skenaarioita. Skenaariot ovat ennusteita, jotka pohjautuu tiettyihin olemassa oleviin tietoihin. Eri skenaarioista valitaan sitten yksi, jota käytetään sitten esim. strategiaa kehittäessä. Määrällisesti skenaarioita kannattaa tehdä parillinen määrä (jolloin ei tule valittua keskimmäistä vaihtoehtoa), mutta kuitenkin enemmän kuin kaksi.

Fakta 1
Jos tammi kasvaa avoimella paikalla ilman ympärillä kasvavia puita, kasvaa se leveyttä. Jos ympärillä taasen on muita puita, on kasvusuunta ylöspäin ja se muodostaa pitkän ja suoran rungon.

Fakta 2
Harvardin yliopiston psykologien tekemässä tutkimuksessa löydettiin viisi asiaa, joiden avulla kasvatetaan hyviä lapsia:

  1. Vietä laatuaikaa lapsesi kanssa
  2. Ole lapsellesi vahva moraalinen esimerkki ja ohjaaja
  3. Opeta lapsesi ottamaan huomioon toiset ja aseta korkeat eettiset odotukset
  4. Rohkaise lastasi arvostamaan asioita ja olemaan kiitollinen
  5. Opeta lasta näkemään kokonaiskuva

Skenaario 1
Lapsi, joka kasvaa rakastamien ja huolehtivien ihmisten ympäröimänä, oppien toimimaan moraalisesti ja eettisesti oikein ja jotka osaavat arvostaa ympärillä olevia asiota ja osaavat olla kiitollisia kasvaa suoraselkäisiä ja elämässä eteenpäin pääseviä aikuisia.

Skenaario 2
Lapsi, joka jää ilman vanhemman huomiota, tukea ja välittämistä, hakee ympäristöstään henkilöitä, jotka täyttävät tyhjän tilan. Tämä voi aiheuttaa sen, että lapsi varttuessaan ei pysty kehittämään itseään, vaan pyrkii täyttämään tyhjää kohtaa itsessään.

Skenaario 3
Lapsi, joka saa vahvan moraalisen esimerkin ja ohjaukset kuinka toimia oikein, pidättäytyy näissä arvioissa myös vanhempana.

Skenaario 4
Vanhemmat pystyvät tarjoamaan lapselle kasvualustan, joka rakentuu useista osatekijöistä. Nämä osatekijät pohjautuvat kuitenkin vanhempien omaan elämänkatsomukseen ja lapsi varttuessaan voi havaita nämä opit vääriksi. Tällöin hän hakeutuu pois kasvuympäristöstä asettuen omaan ympäristöön ja luo maailmankatsomuksensa uudestaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana on vapaa. Kaikki kommentit luetaan!