keskiviikko 21. kesäkuuta 2017

Netti lomalla vai nettilomalla?


10 päivän lomamme Iso Britanniassa ja Ranskassa on ohi, ja paljosta pitää kiittää nettiyhteyksien kehittäjiä. Reissu olisi varmasti onnistunut ilman nettiäkin, mutta ei siitä haittaa ollut. Miten ennen pärjäsi ilman tätä katkeamatonta yhteyttä muuhun maailmaan?

Tulen myöhemmin kirjoittamaan parhaat lapsiperheen vinkit matkakohteistamme Bathista ja erittäin lapsiystävällisestä Nantesista. 

Jälleen kerran voi todeta, että nykyteknologia on matkamiehen paras ystävä - kotona ja ulkomailla. Ennen matkaa kohteisiin tutustuminen oli helppoa, vinkkien hankkiminen vaivatonta ja parhaat tarjoukset sai napattua hyvissä ajoin. Reissun päällä mobiiliyhteydet toimi jokapaikassa eikä sormi mennyt suuhun. 

Vaikka netti on hyvä asia, onko se sittenkin turha lomaillessa? Moni ilmoittaa lomalle lähtiessä olevansa loman ajan netin ulottumattomissa, mutta kuinka moni oikeasti on ilman nettiä lomalla? (käsiä ylös, jos nytkin olet lomalla ja kuitenkin luet tätä tekstiä esim. saunamökkisi terassilla) Minä en ottanut nettilomaa (tai somelomaa) vaan hyödynsin netin parhaani mukaan koko reissun ajan! Uskallan väittää kärsiväni pakollisesta nettilomasta enemmän Suomen katvealueilla, kuin esim. menneen reissun aikana.

Matkalla sai päivitettyä sosiaalisen median kanavat, luettua uutiset, pelattua pari rentouttavaa peliä ja etsittyä tietoa tarpeen vaatiessa. Tuli hyödynnettyä onlineostamisen edulliset hinnat sekä hankittua viimeinen tarjolla ollut lippu paikalliseen nähtävyyteen. 

Nettitarjousten hyödyntämisestä hyvänä esimerkkinä voi mainita bussiliput Lontoosta Bathiin. Käytimme National Express bussiyhtiötä. Jonottaessani vuoroani lippujonossa, kuulin virkailijan mainitsevan nettilippujen olevan tarjouksia ja paikan päällä ostettuna hinnat on paljon kalliimmat. Poistuin jonosta ja tilasimme lippumyymälän ulkopuolella liput firman nettisivuilta. Lipuille tuli hintaa £22 (n. 25 €) ja matka alkoi 1,5h kuluttua lippujen ostosta.

Paikan päällä googletimme autonvuokrausfirmoja ja katsoimme tarjontaa sekä etsimme mahdollisia ruokapaikkoja. Googlen palveluista tuli käytettyä tiedon hankkimisen lisäksi karttaa ja kääntäjää. Mobiilipankista oli hyvä välillä tarkistaa vieläkö on rahaa tilillä jäljellä ja uutisia tuli seurattua niin kotimaasta kuin kohdepaikalta.

Matkamme oli onnistunut ja sanonta "oma maa mansikka, muu maa mustikka" sopii tunnelmiin. Liika mansikka tosin vetää vatsan löysälle ja mustikastakin jää parhaassa tapauksessa pysyvät jäljet.

Kotimaan uutisista suurin taisi olla parin päivän hallituskriisi (vai onko se vieläkään ohi?), jonka seuraaminen onnistui aivan yhtä helposti, kuin olisi kotisohvalla ollut. Ennen reissusta palattua sai ensi työkseen selata uutistarjonnan läpi. Tämän päivän uutisvirrassa pysymiseen tarvitaan reaaliaikaisia välineitä tai on auttamattomasti pihalla.

Tiedon välittäminen onnistui pikaviestiapplikaatioiden kautta, sekä tietenkin perinteisesti soittamalla ja tekstiviestein. Uskon, että kotiväelläkin oli olo rennompi, kun sai välittömästi yhteyden, kun uutisissa kerrottiin Lontoon kerrostalopalosta (mentiin silloin Lontooseen) tai Pariisin terroriteosta (oltiin silloin Pariisissa).

Nettilomaa en aio virallisesti julistaa,  mutta juhannuksena varustan puhelimen muistojen tallentamiseen ja nautin ajasta perheen kanssa. Varmasti tulee puhelinta räplättyä tuolloinkin, mutta kotipaikkakunnalla ei tarvitse karttaa katsella, ruokapöydän paikka ei ole muuttunut 37 vuoteen, mölkky ja lautapelit tarjoaa pelinautinnon ja lukemisto löytyy paperisessa muodossa.  Kuvilla Instassa voi sitten leuhotella mitä meillä grillattiin.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana on vapaa. Kaikki kommentit luetaan!