maanantai 28. elokuuta 2017

Vinkkejä asunnon myyntiin + behind the scene kuvat


Kuten aiemmin kirjoitin (Miten tässä näin kävi, me muutetaan) osui sopiva asunto kohdalle ja päätimme tehdä siitä tarjouksen. Tarjouksen toki teimme vasta siinä vaiheessa, kun pankki oli ilmoittanut olevansa myötämielinen lainaamaan meille rahansa. Olimme (siis lähinnä mieheni) jo jonkin aikaa (noin kolme vuotta) katselleet asuntoilmoituksia ja muutamassa asuntonäytössäkin käynneet, mutta syystä tai toisesta ei asunnot olleet kolahtaneet (suurin syy = minä en halunut muuttaa). Pankilta olimme jo alustavasti kyselleet lainalupauksia, joten se prosessi oli hyvällä mallilla siinä vaiheessa, kun heinäkuisena sunnuntaina astelimme Käpylän vehreisiin maisemiin.

Tarkemmin menemättä pankin lainaehtoihin, kuului ehtoihin, että meillä piti olla nykyinen asunto myynnissä tai tehty sopimus välittäjän kanssa.

Olimme päättäneet yrittää ensin myydä itse asuntoa ja jos se ei tuottaisi hedelmää, ottaa välittäjä avuksi. Suurin syy myydä itse oli tietenkin säästää välityspalkkiossa. Vaikka säästäisimme välityspalkkiossa voisi myyntiprosessi vaatia meiltä aikaa ja vaivaa. Olimme myös kuulleet,että moni ei halua ostaa myyjältä suoraan (myönnän, että itsekin miettisin pari kertaa ostaa suoraan). Vaikka olimme ensimmäistä kertaa myymässä asuntoa oli meillä vahva usko, että homma hoituisi. Olimme myymässä kerrostaloasuntoa, jossa oli suurimmat remontit tehty, mitään erikoista ei ollut tiedossa ja taloyhtiönkirjatkin kunnossa.
Tämä ei ollut ilmoituskuva, mutta tällaista kaupattiin...


...ja tältä se näyttää yleensä. Tämä kuva otettu noin viisi minuutia ilmoituskuvien oton jälkeen.

Välittäjät pidimme kuitenkin lähellä heti alusta lähtien. Jo viime vuonna kävi välittäjä tekemässä asuntoarvion. Kun myynti oli ajankohtainen, kävi toinen tekemässä arvion uudelleen (antoi saman arvion, kun ensimmäinen) ja antoi samalla tarjouksen välityspalvelusta. Koko myyntiprosessin aikana pyysimme/saimme noin 5 välittäjältä tarjouksen. Välittömästi ilmoituksen jätön jälkeen välittäjät otti yhteyttä, mutta me myös pyysimme tarjouksia. Halusimme tehdä vertailua, koska plan b:hän oli antaa toimeksianto välittäjälle, jos emme itse onnistuisi myynnissä. Näin olisimme olleet valmiina tilanteen vaatiessa, eikä silloin enää olisi tarvinnut muuta kuin soittaa välittäjälle.

Ilmoituksen jättämiseen olisi meidän pitänyt käyttää enemmän aikaa. Aikajanallisesti sain keskiviikkoiltapäivänä tiedon, että ilmoitus pitää jättää ennen maanantaita (lainan saannin ehto). Olin kuitenkin lähdössä perjantaina pois Helsingistä, niin minun oli pakko hoitaa kuvaaminen ja ilmoituksen teko perjantaiaamuun mennessä.

Mies sanoi, että otat vain jotakin kuvia, mutta koska itse olen ehtinyt useammatkin asuntoilmoituskuvat näkemään, niin tiesin tarkalleen miltä ne eivät saisi näyttää: En ollut myymässä elämäntapaani, olin myymässä asuntoani. Tavoitteeni oli, että kuvista tuli esille asunto ja siinä oleelliset asiat esim. keittiö, kylpyhuone, kaappitila, ymmärrys millaisesta tilasta on kyse. Kuvausvälineistönä minulla oli kännykkäni (Huawei P10), joten kuvauskalusto olisi voinnut olla parempi, mutta tarpeeksi hyviä kuvia tuollakin sai.

Miten sitten poistin asunnosta "turhan"? Esimerkiksi keittiöstä ja olohuoneesta poistin kaikki lapseen viittaavat asiat, koska tilojen piti kiinnostaa muitakin kuin lapsiperheitä (enkä ollut myymässä syöttötuolia tai hellansuojaritilää). Pinnoilta poistin ylimääräisen tavaran, mutta jätin jotakin, että asunto näyttää asutulta. Kuviin olisin halunut käyttää huomattavasti paljon enemmän aikaa sekä valoa. Vaikka asuntoa ostaessa pitäisi ottaa huomioon vain kaikki kiinteä, niin somistuksella, huonekailuilla ja omistajien tavaroilla voi olla merkitys ostopäätökseen (mutta kun niihin ei voi olla kiinnittämättä huomiota!).

Ilmoituksen jätimme Etuovi.comin. Ilmoituksen jättäminen maksaa 149 € ja hinnalla saa tarvittaessa tukea yms. (sivulta löytyy ohjeistus). Mies oli aloittanut ilmoituksen teon pohjautuen tietoihin, jotka oli saannut tilaamastaan isännöitsijän todistuksesta (isännöitsijältä saa myös yhtiöjärjestyksen sekä taloyhtiön tuloslaskelman). Perustietojen lisäksi yritin kirjoittaa kutsuvan ja myyvän esittelyn. Kuvien lisäämisen jälkeen julkaisimme ilmoituksen torstai-iltana ennen puoltayötä.
Tältä näytti viereisessä huoneessa, kun kuvasin keittiötä...

...ja tältä


Ensimmäinen kysely saapui seuraavana aamuna ennen seitsemää. Tämä kysyjä sattui olemaan myös hän, joka asunnon myös sitten osti. Todellisten kyselijöiden lisäksi ilmoituksen kautta tuli paljon roskapostia. Epäilyttäviin viesteihin ei kannata vastata, koska lähettäjä ei näe myyjän sähköpostiosoitetta ennen kuin kyselijälle vastaa. Itse tarkistimme Googlesta löytyykö lähettäjän nimistä henkilöä ja jos oli yhtään epäillyttävä jätimme vastaamatta (pahoittelut te kaikki lääkärit ja kapteenit, jos asunto meni nyt ohi).

Myyntihinta laitettiin tarkoituksella korkeaksia, koska meillä oli selkeä näkemys siitä paljonko meidän täytyy asunnosta saada. Korkea hinta voi säikäyttää, mutta jos asunto kiinostaa, kannattaa siitä tarjota reippaasti vähemmän. Tuo ohje toimi uuden asuntomme kohdalla ja uskoisin kummankin osapuolen päässeen tuolloin tyydyttävään hintaan. Oman myynnin kohdalla emme hintaa viilailleet vaan hyväksyimme sen mitä tarjottiin, koska se ylitti hintatoiveemme.

Tarjouspyyntö saatiin sähköpostilla (kirjallisesti) ja vastasimme siihen kirjallisesti (sähköpostilla). Vaikka tarjouspyynnön hyväksyminen olisi jo riittänyt teimme erillisen kirjalllisen tarjouspyyntöasiakirjan, jossa määriteltiin uhkasakot, jos jompikumpi osapuoli olisi vetäytynyt kaupasta. Vaikka sopimuksen tekeminen voi tuntua hassulta on se kummankin osapuolen hyödyksi: Ostaja ei vetäydy liian helpolla, jos löytääkin kivemman/halvemman, eikä myyjä lähde niin herkästi myymään toiselle, joka tarjoaa enemmän.

Tarjouspyyntöasiakirja sekä kauppakirjapohja oli Etuovi.comin kautta Kiinteistölakimiehet.fi sivustolta. Näihinkin olisimme saanneet apua Etuovi.com palvelun kautta, mutta koska mitään erikoista ei kaupassa sovittu muokkasimme pohjia meidän käyttöön. Muitakin pohjia netistä löytyy ja sisällöltään ne ovat hyvin pitkälle samoja.
Tätä myytiin...

...tavaroiden ollessa kasassa kameran takana

Kauppakirjat kirjoitettiin kolmena kappaleena: Yksi kappale myyjälle, yksi ostajalle ja yksi taloyhtiölle. Uuden omistajan tulee toimittaa tarvittavat paperit (kuten Kauppakirjan kappale) taloyhtiölle. Tämä me opittiin kantapään kautta, kun toimitettiin ne itse.

Meillä asunto meni kaupaksi helpolla, mutta näin ei aina ole. Asunnonvälittäjät ovat ammattilaisia tällä alalla ja mekin olisimme heidän puoleen kääntynyt, jos emme olisi saanneet päättämämme aikarajan sisällä asuntoa myytyä (kuukaudessa).

Tässä vinkkini asunnon myyntiin:
- Päättäkää myyttekö itse vai otatteko välittäjän
- Jos myytte itse, selvittäjää mitä tietoja tarvitaan myynti-ilmoitukseen (esim.asuntokaupanvirheet sivulla kerrottu mitä kannattaa ottaa huomioon sekä esim. Etuovi.com sivulta saa tietoa)
- Panostakaa valokuviin!
- Älä myy kuvissa elämäntapaasi, myy asuntoa.
- Pyytäkää välittäjiltä tarjouksia. Välittäjät tekevät asunnosta arvion, jolloin saatte tiedon mahdollisesta asunnonarvosta. Meidän saamat tarjoukset 2,78%-5% (sis.alv)myyntihinnasta.
- Päättäkää mikä on lähtöhinta sekä mikä on alin myyntihinta mihin suostutte. Pysykää suunnitelmassa. Ahneus voi kostautua, koska tehdessänne vastatarjouksen hylkäätte jo tehdyn tarjouksen.
- Päättäkää miten hoidatte asunnon näytön (yksityiset näytöt? julkinäytöt?)
- Välittäjän tehtävä on toimia puhemiehenä kummankin osapuolen välillä- jos epäilyttää myydä itse, ota ammattilainen asialle.

Kuvituskuvat ovat meidän asunnon myynti-ilmoituksen kuvia sekä behind the scene matskua, jotka todistaa, että kuvat on vain kuvia ainakin meillä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana on vapaa. Kaikki kommentit luetaan!